celebrate

2014.04.18. 23:18

https://www.youtube.com/watch?v=FGBhQbmPwH8

Karácsonyost játszottam. Ezen a héten ünnep van, iskolaszünet, némi zárvatartás, családi összejövetelek. Széder estén családi vacsorán voltam, másnap pedig családi ebéden. Jó, egyik alkalommal sem a saját családommal, de családi, rendben? És tényleg, mint karácsonykor, az egyik főszereplő a roskadásig terített asztal. Például igazi, kóser maceszgombócos leves, sokféle édesség, meg a kettő között is minden, ami jó.

IMG_6253.JPG

IMG_6250.JPGA kovásztalan kenyér ünnepén nem lehet kapni a boltokban lisztes dolgokat, meg olyanokat, amiben élesztő van. Felfedeztem, hogy így sört sem, és szomorú lettem. A pékségek zárva, a shwarmaárusok elutaztak Törökországba, az üzletekben a tiltott áru letakarva, így:

IMG_6227.JPG

IMG_6230.JPG

Szerencsére az orosz boltokban minden van, ott az amúgy is mindennapos szalonna mellé nyugodtan vehetsz kenyeret vagy sört. (Thanks God I'm a Catholic...) Vagy almás pite ízesítésű vodkát, akár csavaros kifli formájában, vagy különböző fajta ételekhez való vegetát.

IMG_6234.JPG

IMG_6233.JPG

 

 

Beszéljünk az élelmiszerárakról. Olyan 64-65 ft 1 sékel, és az árak igencsak húzósak magyar szemmel nézve. Itt egy mindennapi bevásárlásom:

IMG_5557.JPG

Kártyával fizettem, így pontosan tudom, hogy a 71,16 sékeles költésem 4552,95 forintnak felel meg. A boltokban abszolút látszik, hogy ez nem az EU, de azért ebben a kosárban a legtöbb dolgon rajta van a mértékegység. A kosár tartalma:

  1. fél kiló spenótos gnocchi 9,90 NIS
  2. 3 csomag instant kuszkusz 350 gr 12 NIS
  3. 25 deka (izraeli fajta) túró 5,90 NIS
  4. 4 kis (egyenként 116gr) tonhalkonzerv 19.90 NIS
  5. 1 l tej 6.30 NIS
  6. fél kiló barna kenyér 8,90 NIS
  7. 20 deka vaj 8,26 NIS

A piacon végképp ne keressük a blokkot, de a mérlegeken esetleg látszik, mi hány gramm volt. Ez itt egy piaci bevásárlás:

IMG_5559.JPG

Ennyi minden kevesebb mint 1500 forintból jön ki. Tartalma:

  1. kb egy kiló édeskrumpli
  2. kb egy kilós, jó nagy pomelit (vagy mi)
  3. egy baromi nagy csokor petrezselyem (vagy mi)
  4. 7 szem kisebb paradicsom
  5. 2 kis sárgadinnye

És a(z egyik) kedvenc boltomból, a magvas mennyországból a luxustermékek, magvak és aszalványok. Ezért a csomagért 34,25 sékelt fizettem, tehát kb 2400 ft-ot. Mazsolából rengeteg félét kapni, ez a legolcsóbb fajta, pont egy teamécses akadt a kezembe, hogy megmutassam, itt ez nem arról az összeaszott, kicsike szemű mazsoláról van szó.

IMG_5563.JPG

IMG_5587.JPG

     

     

     

    1. másfél marék aszalt meggy 20 deka 6,12 NIS
    2. egy marék mazsola majdnem 15 deka 2,96 NIS
    3. kesudió, jó 40 deka, 25 NIS

    Amúgy ezen a blokkon kell(ene) kiigazodnom, ha tételesen tudni akarom, mi mennyi:IMG_5568.JPG

    A fenti hozzávalókból lehet pl ilyesmiket gyártani, túrós-halas szendvicskrémes cuccot (fehérjebevitel), meg kuszkuszt magvakkal, aszalt dolgokkal és a zöld izével, és ez így együtt nagyon finom.

    IMG_5579.JPG

    IMG_5571.JPGMég pár adat: egy 20 dekás neszkávé 20 sékel (az olcsóbbik szuperben, mert ami közelebb van, ott ugyanez 35), ez konkrétan nescafé volt, és a helyi márka is kábé ugyanennyibe kerül. Egy Pannónia jellegű sajt kilója az orosznál kimérve, tehát viszonylag olcsóbban is 7000 ft. A sör indokolatlanul drága, boltban egy normál üveg 10 sékel körül van (nagyon akciósan, ha sokat veszel, kapsz 7-ért is), vendéglátóhelyen viszont 35-40 akár 28 körül indul az ára egy korsónak. Most Pészachkor a finomabbnál finomabb aprósütiket 20 sékeles kilónkénti áron dobálták az ember után. Érdekes, hogy a gagyinak kinéző, saját márkás, nagyon helyi gyártmányú termékek is finomak, az édességek közül pl az olcsó csoki is nagyon jó, nem ehetetlen kakaómassza (igen, csoki...).  Ilyenkor pedig csokikrémes macát (pászkát, ahogy otthon hívjuk) esznek a gyerekek. Meg az édesszájú felnőttek is. Amúgy itt igenis támogatják a hazait, pl ez egy olyan ország, ahonnan kivonult a Starbucks, mert mindenki inkább a hazai kávézóláncba jár.

    A fákon érik a seszek, amiről először azt hittem, hogy sárgabarack (ami héberül a legcukibb nevű gyümölcs, mismis), de kiderült, hogy semmi köze hozzá, viszont nagyon finom.

    IMG_6286.JPG

    Most pedig új rovatunk következik: filmajánló. A Ne szórakozz Zohannal című örök érvényű opusz sok poénja csak innen nézve érthető. Érdekes így megnézni. :) Amikor tömegközlekedéssel megyek a tengerpartra, akkor pont azon a szakaszon szoktam strandolni, ahol a film legelső jelenete játszódik: https://www.youtube.com/watch?v=ndN_5IrPOhc

    A bejegyzés trackback címe:

    https://annaatalakul.blog.hu/api/trackback/id/tr55888963

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása