little secret

2014.10.02. 21:53

https://www.youtube.com/watch?v=9C1BCAgu2I8

A hőmérséklet néhány percre 20 fok alá esett, úgyhogy azonnal megfájdult a torkom és a mandulám. Mindenki szerint most van a torokfájás-szezon, pár nap és elmúlik. Eszem helyi népszerű paracetamolt... fúj. Legalább, ha tartani akarnám a hétvégi ünnepet, könnyebb volna, mert úgyis nehezen nyelek. Yom kippur lesz, az engesztelés napja, 25 órás böjttel és szigorúan pihenőnappal. Nem szabad autóba ülni, a reptér is leáll, kötelező jelleggel senki nem csinál semmit egy napig, hanem a családjával és a barátaival van.

Megtartottuk az esedékes évi politológus találkozót, némileg csökkentett létszámmal. Évente egyszer a barátnőkkel le szoktunk menni Siófokra egy görbe hétvégére. Ezt most Izraleben rendeztük meg, egy lány jött, igaz, hozta az anyukáját meg neki egy barátnőjét. Jeruzsálem, Massada, Holt-tengernél voltam velük, mentek még Betlehembe meg párszor Tel Avivba a tengerhez. Persze jó előre elmondtuk nekik, hogy itt aztán nem fog esni novemberig, olyan jó idő van, úgyhogy addig az egy hétig, amíg itt voltak, csak kétszer esett. Na ne olyan magyarországi esőt képzeljetek el, hanem csak olyan kis szemetelőset, de akkor is.

Hoztak nekünk egy jó nagy plusz táskát, úgyhogy megint karácsony volt olyan dolgokkal mint zsíros kenyér,

zsíros.jpg

jóféle pálinkák és csokik,csokipáli.jpg

 kelkáposztafőzelék,

kelkápi.jpg

és a világ legfinomabb töpörtyűje (avagy tepertő, hogy mindenki értse), ami direkt a mi kedvünkért lett külön megrendelve a siófoki vásárcsarnok legprofibb töpörtyűs nénijétől.

teperto.jpg

Egyébként érdekes dolog, hogy több mint kilenc hónapja élsz egy országban, és már lassan felismered a betűket, és ha nagyon akarnád, el tudnád olvasni, hogy amit éppen beletöltesz a reggeli kávédba, az nem tej, hanem kefir, de még nem tudsz spontánul olvasni, így nem fárasztod magad ilyesmivel, inkább megiszod így a kávét. Az utcai feliratok esetében pont olyan az olvasgatás, mint 4 éves koromban, amikor az "anya, ez milyen betű" korszaknál tartottam.

Oroszul pedig továbbra sem gyakorolok, pedig Petach Tikván rengeteg orosz van, a fogorvosokat és a tetováló művészeket is beleszámolva. Amikor megpróbálok oroszul beszélni, akkor ivritül jönnek a szavak. Sőt előbb jut eszembe a "szöcske" ivritül, mint angolul. Kasmar.

További szürreális élmény, amikor ülsz szombat délután, a bejárati ajtó zárva, mégis benéz a szobád ajtaján egy kis fekete macska. Először azt hiszed, megbuggyantál, de tényleg ott van, minden bizonnyal az ablakon át került be. Hálásan fogadja a simogatást meg a felkarikázott (baromfi)virslit, aztán kicsit még élvezi a társaságot és lelép.

pierrecica.jpg

Szóval hétvégén ünnep van, kíváncsi vagyok rá, és a következő két hétben megint lesz ünnep. Holnap reggel 5:50-kor futás, 6:45-kor edzés a tengerparton. A következő két héten pár napig zárva lesz a dojo is, sőt Kancho is megy haza Magyarországra ebben a hónapban. Az edzéseken van egy csomó kezdő, tökjó velük dolgozni, nagyon igyekszem jól csinálni a dolgom. Ma három 10-12 éves srácnak tartottam első edzést. Soha nem gondoltam volna, hogy egy 21 fokra lehűtött szobában is így le tudok izzadni 40 perc alatt.

És ha már olvasás meg titok, a könyvet egy éjjeliszekrényen láttam:

titok.jpg

Bár minden betűt felismerek, fogalmam sincs, hogyan kell kimondani ezt a szót. (Ebben a nyelvben nem jelölik a magánhangzókat.) Csak annyit látok, hogy ugyanaz, mint a mosogatószerem márkája.

Könnyű ünnepet mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://annaatalakul.blog.hu/api/trackback/id/tr106738195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása